Kepenk nedir sorusuna cevaben kepenk birçok isimle bilinen dikey olarak çalışan otomatik ya da manuel çalışan sistem modelidir. İngilizce literatürde panjur olarak adlandırılmaktadır. Kelimenin kökü kesin değildir. Kelimenin Balkan dillerine de geçmiş olma ihtimali vardır. Kapı, pencere, mağaza girişleri vb. gibi açıklıkların kapatılmasına takılmaktadır. Doğaçlama veya gömme ahşap veya demir katlanır kanat anlamında kullanılmaktadır. Mimarlık literatüründe binaların pencere, kapı veya girişlerini kapatmak için kullanılmaktadır. Ahşap, sac veya alüminyumdan yapılmış her türlü kanat olarak anılmaktadır. Dükkanlar, depolar ve işyerleri gibi korunacak ve kapatılacak odaları güvence altına almayı sağlar. Evlerin ve diğer yaşam alanlarının yaşam tarzına ve ihtiyaçlarına göre mimari belirlenmektedir. Şekillenen duvar yüzeylerine yerleştirilerek yapılara uyum sağlayan kapılar giriş ve çıkış, aydınlatma, havalandırma, yalıtım ve güvenlik için kullanılan nesnelere denir.

Kepenk Sistemi Nasıl Çalışır

Kepenk nedir sorusunu yanıtladıktan sonra kepenk sistemlerinin nasıl çalıştığını bilmek gerekmektedir. Kepenkler binaların kapı ve pencerelerinde koruyucu amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca olumsuz hava koşullarının etkilerinden korunmak amacıyla kullanılmaktadır. Yağmur, rüzgar ve güneş, kapılardan, pencerelere, binaların yangına dayanıklı olması gereken yerlere kadar birçok farklı şekilde kendini göstermekte olup, kapatma ve yalıtım için kullanılan çeşitli şekillerde sac, demir kanatları ifade etmektedir. Birbirine geçmeli profilleri tutan kanallar, profillerin yaklaşık 160 derece hareket etmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun nedeni temel olarak panjur açılıp kapanırken motor gücü ile hareket eden profillerin motora bağlı sarım çerçevesine sarılarak sarım işlemi sırasında mümkün olduğunca fazla boşluk bırakmamasıdır. Panjuru açarken veya kapatırken latalar zarar görmeden birbiri üzerine yuvarlanmaktadır. Bu işlemden sonra laminat levhalar hem kepenk hareketiyle buluştuğu kanalda çizilmemekte hem düzgün hareket etmektedir.

Panjur sistemleri darbe dayanımı sayesinde güvenlik açısından en çok tercih edilen dış mekan ürünleri arasındadır. Sistemler özelliklerine göre 3 farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Alüminyum saclardan yapılan sarmal sistemlere alüminyum panjur denmektedir. İnce demir ağların birbirine bağlanmasıyla oluşturulan sarmal sistemlere çıta veya hasır panjur olarak bilinmektedir. Rulo halinde galvanizlenmiş sacların bükülmesiyle oluşturulan profillerin sarmal sistemlerine çelik kepenk denmektedir. Kepenkler üst kapı ve pencere girişleriyle ilgili en önemli işlevi, diğer koruma ürünlerine göre daha yüksek darbe önleme ve müdahale etme işlevine sahip olmasıyla kullanım kolaylığı sağlamasıdır. Takviyeli hammaddelerden kepenk profillerinin üretimi ve kepenk üst kısmında motor milinin döndürülmesi ve üzerine profillerin sarılması. Sonuç olarak bu ürünleri ayrıcalıklı kılan açma kapama fonksiyonunu benimseyerek kullanım kolaylığı sunmaktadır. Garaj kapılarından mağaza kapılarına, yangın bariyerlerinden fabrika kapılarına kadar birçok yerde ihtiyaca göre çok farklı form ve çeşitlerde kullanılmaktadır.

Otomatik Kepenk Nedir

Otomatik kepenk nedir, nasıl kullanılır gibi sorular sıklıkla sorulan sorular olmaktadır. Diğer kepenk türlerine göre kullanımı daha kolaydır. İşyerlerinde yaygın olarak kullanılan, güvenlik amacıyla kapı ve pencereleri kapatmak için kullanılan ve aynı zamanda otomasyon sistemine sahip panjurlardır. Otomatik kepenkler, yüksek güvenlik ve estetik görünümü nedeniyle tercih edilen kepenklerden biridir. Otomatik panjur sistemleri, uzaktan kumanda ve duvara monte anahtarlar kullanılarak manuel olarak kolayca kontrol edilmektedir. Bunun faydaları şunlardır:

Otomatik kepenklerin tamiri diğer kepenklere göre biraz daha farklıdır. Otomatik aksamları ve kullanılan parçalar değişiklik gösterir. Kepenkler arızalandığında elle müdahale yapılmamalı, hemen elektrikle ilişiği kesilip uzmanlardan yarım alınmalıdır.

Siz de uygun fiyatlı kepenk tamiri ve parça değişimi için hemen bize ulaşın. Mağduriyetinizi en kısa zamanda telafi edelim.

Diğer yazılarımıza da göz atın;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir